Skip to main content

Till orkidéernas och fornminnenas Öland 2 – 7 juni 2024

Vi reser i försommarens vackraste tid. Vår ciceron, antikhandlaren Bernt ”Morre” Morelius tar oss med till utvalda sevärdheter. På Öland finns nästan två tredjedelar av Sveriges orkidéarter och tidpunkten för vår resa är vald så att vi skall kunna se flera av dessa i blom. Vi bor på klassiska Bo Pensionat i vackra Vickleby. Under en heldag guidas vi av arkeologen Ludvig Papmehl-Dufay bland södra Ölands rika fornminnen med bl a besök på öns största gravfält i Gettlinge och återuppbyggda Eketorps fornborg. Under vår andra heldag har vi slottsarkitekten och slottsfogden Leo Eriksson som vår specialguide. Leo möter oss på Ölands museum, där vi tar del av den traditionella byggnadskulturen. Vi intar sedan lunch på Drottning Victorias vilohem följt av guidning på Borgholms slottsruin. Dagen avslutas med att Leo tar oss med till sin arbetsplats, Solliden, kungens privata slott, där han visar parken. Hanna Marcolin och Johan Gyberg bjuder på ett glas vin och visar sin ålderdomliga ölandsgård som är under varsam restaurering. I Kalmar besöker vi det berömda renässansslottet och länsmuseet med bärgade fynd från regalskeppet Kronan.

Pris: 1 525 EUR i delat dubbelrum. Tillägg enkelrum/enkelhytt 210 EUR.
Bokning: bokning@mejtresor.se eller 0046 (0)706-76 96 26.

VID BOKNING ANGE: NAMN, ADRESS, POSTNUMMER, FÖDELSEDATUM (FÖR SILJA LINES PASSAGERARLISTA) OCH MOBILTELEFONNUMMER. 

Allt detta ingår:
- Silja Line Helsingfors – Stockholm t & r, del i A2 fönsterhytt.
- Smörgåsbord med vin/öl på utresan och trerätters middag med två glas vin, kaffe & avec på hemresan.
- Specialfrukost på ut- och hemresan.
- Tre nätter i delat dubbelrum på Bo Pensionat (pensionatstandard, samtliga rum med dusch och wc).
- Tre pensionatsmiddagar (buffet) (vin/öl tillkommer).
- Fyra luncher.
- Välkomstdrink.
- Vin och tilltugg hos familjen Marcolin.
- Busstransporter enligt program.
- Samtliga inträden och transporter enligt program.
- Bernt Morelius som ciceron under hela resan. 

Avbokningsvillkor: Betalningen är uppdelad i anmälningsavgift och slutbetalning. Anmälningsavgift ska vara erlagd senast två veckor efter utfärdad faktura. Slutbetalningen ska vara erlagd senast 6 veckor innan avresan. Ingen återbetalning efter erlagd anmälningsavgift och slutbetalning. Vid sjukdom utfärdar vi en avbokningsbekräftelse som tillsammans med läkarintyg kan skickas av resenären till sitt hemförsäkringsbolag. 

Mejt Resor AB är medlem i svenska resebranschföreningen, SRF och har tecknat erforderlig resegaranti hos kammarkollegiet. 

Fritextsökning

Dagsprogram

  • Dag 1. Söndag 2 juni.: Avresa Helsingfors.

    Kl. 15:30 – 15:50 Samling Olympiaterminalen, Helsingfors. Ciceron Bernt Morelius möter med skylt i mitten av terminalen och delar ut färdbiljetter.
    Kl. 16:30 – 18:00 samling i konferensen, däck 6 i fören.
    Kl. 17:00 avresa med Silja Symphony från Helsingfors.
    Kl. 19:30 smörgåsbord med vin/öl i Grande Buffet på däck 6 i aktern.

  • Dag 2. Måndag 3 juni.: Kalmar med domkyrkan och Kronanutställningen.

    Kl. 07:00 – 09:30 (lokal tid) Specialfrukost på Restaurang Tavolata.
    Kl. 10:00 ankomst till Stockholm / Värtaterminalen.
    Kl. 10:20 avresa med buss.
    Kl. 12:30 – 13:30 lunch Söderköpings brunn.

    Kl. 16:30 – 17:30 guidat besök på Kalmar läns museum där vi ser utställningarna om regalskeppet Kronan och utgrävningen av Sandby borg på Öland.

    Bernt Morelius tar oss med på en stadsvandring genom Kalmars välbevarade centrum med många byggnader från 1600- och 1700-talet. Rundturen inkluderar ett stopp vid Stora torget där vi beskådar Kalmar barockdomkyrka, uppförd efter ritningar av Nicodemus Tessin d. ä. mellan 1660 – 1703.


    Kalmar Domkyrka, ritad av Nicodemus Tessin d.ä.

    Efter bussfärd över den sex kilometer långa Ölandsbron ankommer vi till Bo Pensionat i Vickleby. Efter incheckning väntar välkomstdrink och pensionatsbuffé på detta klassiska Ölandspensionat som från 1920 – 1940-talet även var centrum för en konstnärskoloni med konstnären och formgivaren Arthur Percy som centralperson.


    Vi bor på trevliga Bo Pensionat i Vickleby. 

  • Dag 3. Tisdag 4 juni.: Södra Öland med Långe Jans fyr, Eketorps fornborg och hembesök hos Hanna Marcolin och Johan Gyberg i Norra Bäck.

    Kl. 07:00 - 08:25 Frukost.

    Kl. 08:30 Dagen inleds med besök på Capellagården, där vi får en guidad visning samt förmiddagskaffe. Capellagårdens hantverksskola grundades 1960 av möbelformgivaren Carl Malmsten. Till skolans olika hantverksutbildningar söker sig elever från hela världen.

    Kl. 09:30 samling vid bussen där vi träffar dagens specialguide, arkeologen och universitetslektorn Ludvig Papmehl-Dufay. Med bussen reser vi söderut och i Mysinge ser vi en av områdets fyra megalitgravar (stenkammargravar), vilka är de enda på Sveriges östkust. Det är en av Ölands äldsta kända begravningsplatser, minst 5300 år gammal.

    Nästa stopp blir Gettlinge. Här på landborgskrönet möter vi Ölands största gravfält. Det 2 km långa gravfältet har drygt 130 gravar, bland annat högar, runda och rektangulära stensättningar, domarringar, flera skeppssättningar samt några mycket höga, resta kalkstensflisor. Ett antal gravar finns också på alvaret öster om vägen.


    Gettlinge gravfält.

    I Ottenby, vid Ölands södra udde promenerar vi till fyrstationen med den 42 meter höga fyren Långe Jan som tändes första gången 1785. Vi intar lunch på restaurang Fågel Blå vid foten av fyren. Efteråt besöker vi Naturrum, där vi kan lära oss mer om det rika fågellivet som området är känt för.


    Långe Jans fyr. 

    Ute på Alvarets hedlandskap besöker vi sedan Eketorps fornborg. Den uppfördes under järnåldern på 300-talet e.Kr, en period då öläningarna hade nära band till Romarriket. En teori är att ringborgar vid den här tiden var en religiös-, fest- eller tingsplats. Samtidigt skyddade befästningen lokalbefolkningen när fiender invaderade. Det första försvarsverket mätte cirka 57 diameter i omkrets. Borgmuren är kallmurad dvs. byggd utan bruk mellan stenarna.


    Eketorps fornborg.

    Vid Norra bäck gör vi dagens sista besök hemma hos Hanna Marcolin och Johan Gyberg som tagit över Jöns-Lasses gård från mitten av 1800-talet. Gården är förklarad byggnadsminne både exteriört och interiört. Hanna och Johan bjuder på vin och tilltugg och berättar om deras arbete med att restaurera gården och inreda den med tidstypiska möbler från Johans antikhandel.


    Hanna Marcolin och Johan Gyberg.

    Gemensam pensionatsbuffét.

  • Dag 4. Onsdag 5 juni.: Orkidévandring, Ölands museum, Drottning Victorias vilohem, Borgholms slottsruin och Sollidens slottspark.

    Kl. 07:00 - 08:15 Frukost.
    Kl. 08:20 avfärd.

    Vi får en orkidéguidning av kunnig personal från vetenskapliga Station Linné. Öland, med dess kalkrika jordmån, skapar en idealisk miljö för en unik flora, och särskilt för orkidéer. Här finns nästan två tredjedelar av Sveriges orkidéarter.


    Sankt Pers nycklar. 

    På Ölands museum / Himmelsberga med samlad äldre allmogebebyggelse väntar sedan förmiddagskaffe under kastanjen. Här träffar vi också dagens specialguide Leo Eriksson, slottsfogd och slottsarkitekt på Solliden. Leo berättar om den öländska bebyggelsetraditionen med bl a de typiska bullverkshusen.

    Vi tar oss sedan till Borgholm och Solliden. På Drottning Victorias Vilohem berättar Leo om byggnaden som är en del av den gamla kungsgården och som sedan blev vilohem. Här intar vi lunch och beser den vackra salongen.


    Drottning Victorias Vilohem.

    I slottsparken ligger Hvita Villan där Svenska Byggnadsvårdsföreningen under en rad år genomförde byggnadsvårdsläger under Leos ledning. Idag är villan långtidsuthyrd till Svenska Akademien. Leo berättar om den fleråriga renoveringen.

    Besök på Borgholms slottsruin. I slutet av 1100-talet byggdes här ett mäktigt torn, en kastal, som snart omgärdades av en ringmur. Borgen byggdes under 1200-talets senare del och torde ha stått klar 1281. Betydelsen av Borgholm slott och Öland bör ses militärt, längs sjövägarna mellan norr och söder. Från 1651, då Öland förlänats åt Karl Gustav, fortsattes slottsbyggnaden under ledning av Nicodemus Tessin den äldre.


    Borgholms slottsruin.

    Eftermiddagskaffe på Kaffetorpen följt av guidning i Sollidens kungliga slottspark. Leo berättar om verksamheten och om slottet uppförd efter ritningar av Torben Grut. Slottet har i sin gestaltning hämtat inspiration från Axel Munthes Villa San Michele på Capri.


    Sollidens slott.

    Kl. 19:30 gemensam middag, pensionatsbuffet

  • Dag 5. Torsdag 6 juni.: Hemresa med besök på Kalmar slott.

    Kl. 07:00 - 07:45 frukost och utcheckning.
    Kl. 07:50 avresa.

    Vi får en guidad visning av Kalmar slott. Detta storslagna slott är beläget på Slottsholmen vid Slottsfjärden, där det medeltida Kalmars hamn låg. Det har spelat en viktig roll i Sveriges historia alltsedan dess uppförande vid 1100-talets slut. Kalmar slott ansågs tillsammans med andra riksfästningar som Tre Kronor, Viborgs slott, Åbo slott, Tavastehus slott, Olofsborgs slott och Älvsborgs fästning vara Sveriges viktigaste fästningar, vilka höll upp riket. 1397 stod slottet i centrum för en av de viktigaste politiska händelserna i Nordens historia: bildandet av Kalmarunionen - en union av de nordiska länderna skapad av den mäktiga drottning Margareta.

    Åren 1557-1560 var Kalmar slott residens för Erik XIV under hans tid som hertig av Kalmar och Kronobergs län. Han fortsatte byggnadsverksamheten vid slottet även sedan han lämnat den som bostad. Under Eriks tid lades större delen av arbetet i slottet på inredningar.


    Kalmar slott.

    Återresa mot Stockholm med lunch på vägen. Ankomst Värtaterminalen ca kl. 15:30.
    Kl. 16:45 avgång med MS Silja Line.
    Kl. 20:00 trerätters middag i restaurang Tavolata, däck 6 i fören.

  • Dag 6. Fredag 7 juni.: Ankomst Helsingfors.

    Kl. 07:00 – 10:00 (lokal finsk tid) specialfrukost i restaurang Tavolata, däck 6 i fören.
    Kl. 10:30 ankomst Olympiaterminalen, Helsingfors.

  • Ciceron.: Bernt Morelius.

    Bernt Morelius driver antikaffären Old Times i Helsingfors. Han medverkar regelbundet i radio och tv som expert inom kultur och antikviteter. Bernt är sedan flera år uppskattad ciceron på SPF:s resor.