Skip to main content

Öland – Forntidens spår och blommande orkidéer 30 maj – 2 juni 2024

Välkommen till en Ölandsresa av högsta klass, med arkeologen och författaren Jonathan Lindström, arkeologen Ludvig Papmehl-Dufay och biologen Pav Johnsson som underhållande ciceroner!

Vi besöker Sveriges minsta landskap när det är som vackrast och orkidéerna står i blom. Under resan får du inte bara möta Ölands unika natur och kultur och resa genom ett världsarv, du kommer också tack vare det kompetenta reseledarskapet få veta de senaste rönen om Ölands dramatiska historia. Under 2000-talet har Sandby borg avslöjats som varande en av norra Europas mest brutala mordplatser, och helt nya rön om Ölands blomstrande järnålder har avslöjats. Bor gör vi på anrika Bo Pensionat, granne med Capellagården och en gång det självklara valet för hitresta konstnärer på jakt efter det omtalade öländska ljuset. Det här är kort och gott resan för dig med kunskapstörst, som vill uppleva det bästa av Öland.

Fritextsökning

Dagsprogram

  • Dag 1. Torsdag 30 maj.: Kalmar länsmuseum och inkvartering.

    Resan startar vid Kalmar central ca kl. 13:10 (resan är anpassad för tåg från Stockholm med avgång kl. 08:20 och ankomst Kalmar kl 12:59. (SJ släpper biljetterna tre månader innan avresa). Reseledare Ludvig Papmehl-Dufay och Jonathan Lindström möter med skylt vid busshållplatsen framför järnvägsstationen. Med vår buss tar vi oss sedan till närbelägna Kalmar läns museum. Här väntar lunchbuffé i restaurang Ångkvarnen. Därefter guidning i utställningen om regalskeppet Kronan. I utställningen tar vi del av föremål från de 40 år av marinarkeologiska undersökningar som gjorts på förlisningsplatsen för regalskeppet Kronan, som när hon byggdes år 1668 var ett av världens största krigsfartyg. Efter bara några års tjänst och två slag mot danska och nederländska flottor förliste Kronan utanför sydöstra Öland den 1 juni 1676.


    Målning av Claus Møinichen från 1686, på Frederiksborgs slott, som visar hur Kronan exploderar samtidigt som hon kantrar. Till höger ses Svärdet i strid med den danska styrkans amiraler.

    Efter visningen fortsätter färden över Ölandsbron och vidare till Vickleby, för incheckning. Vi bor på klassiska Bo Pensionat, grundat 1914 av Maja Uddenberg i det tidigare kronofogdebostället i Vickleby. Under den första tiden fungerade pensionatet som konstnärskoloni, med bland andra Arthur Percy, Harald Sallberg och William Nording som återkommande sommargäster. Den senare skulle sedermera gifta sig med Maja Uddenberg.


    Bo Pensionat.

    Klockan 17.00 samlas vi i restaurangen och nu har även biologen Pav Johnsson anslutit. Våra reseledare hälsar välkomna med en välkomstdrink. Jonathan Lindström håller föredrag på temat "Öland i världshistorien" där han sätter Öland i ett historiskt sammanhang. Pav och Ludvig håller sedan en bildsatt presentation om vad som väntar under morgondagen. Här läggs dessutom en grund för att förstå Ölands särart, både ur ett historisk och biologiskt perspektiv. Efter presentationen blir det en tvårätters middag. Inga planerade aktiviteter efter middagen, men det är ljust länge. För den som önskar rekommenderar vi en byvandring på egen hand genom Vickleby, vackert beläget längs västra landborgen. Bygatan här har av somliga kallats för Sveriges vackraste. Avgör själva!


    Pittoreska bygatan i Vicleby. 

  • Dag 2. Fredag 31 maj.: Mellersta Ölands förhistoria och Mittlandsskogens natur.

    Kl. 07:00 – 08:20 Frukost.

    Avfärd med buss kl. 08:30. Dagens första stopp blir vid Resmo kyrka, endast några kilometer söderut. Kyrkan är Ölands äldsta, uppförd på slutet av 1000-talet, men samtidigt representativ för Ölands rika kyrkohistoria.

    Färden fortsätter norrut till forskningsstationen Station Linné. Vi ska här göra en drygt 600 meter lång promenad ned till Mittlandsskogens sydligaste ände och de arkeologiska lämningarna av Stormannagården i Gamla Skogsby. Under folkvandringstiden, för ca 1600–1500 år sedan, var Öland en folktät och rik bygd med byar och gårdar från norr till söder. Just på denna plats finns resterna av en av norra Europas största gårdar från denna tid, dessutom en av de bäst bevarade och mest undersökta. Ludvig har själv lett utgrävningar här fem säsonger i rad i Linnéuniversitetets regi och kommer berätta om den nya kunskap om öländsk järnålder och folkvandringstid som både denna och flera andra sentida utgrävningar avslöjat.


    Ludvig med fynd i Skogsby. 

    När vi vandrat tillbaka väntar först en välförtjänt förmiddagskaffe vid Station Linné, innan Pav, som också sitter i styrelsen för forskningsstationen, presenterar verksamheten för oss. Stationen invigdes 1963, då som en biologisk fältstation i Uppsala universitets regi. Vid starten låg fokus på alvarets ekologi och på orkidéer och dess pollinatörer. Idag bedrivs här forskning i världsklass på insekter och taxonomi, men också på orkidéers evolutionsbiologi.

    Lite tid finns att besöka forskningsstationens butik innan det är dags för ännu en promenad på mindre än en kilometer. Denna gång går vi över alvar och genom ett hav av orkidéer innan vi blir upphämtade av vår buss vid Eriksöre rastplats. Vi rör oss i enkel terräng, men kommer behöva ta oss över två stättor.


    Sankt Pers nycklar. 

    Lunch väntar kl. 12.30 sex kilometer norrut på populära Arontorps kroppkakor. Naturligtvis måste vi få chansen att uppleva den mest öländska av alla maträtter, och därtill av bästa sort!

    Vi fortsätter vår färd norrut till Halltorp naturreservat och Halltorps hage. Reservatet är en stor del av förklaringen till att denna del av Mittlandet förmodligen kan stoltsera med att hysa landets högsta artrikedom, åtminstone sett till antalet rödlistade arter. Inte minst är området känt för sitt unika insektsliv. Halltorps hage är framför omtalat för sina jätteekar, angripna av skalbaggen större ekbock, som här har sin enda kvarvarande naturliga förekomst i Norden. Vi kommer dock besöka reservatets östra delar, som snarare är kända för sin flora. Efter en kort promenad kommer vi in till ett öländskt hässle, där orkidéer och ängsväxter frodas mellan hasselbuskarna. Klenoden här är guckusko, som vi – om inte våren varit för torr – hoppas kunna hitta något blommande exemplar av. 


    Guckusko.

    Nästa stopp blir vid Ismantorp och resans första fornborg. Borgruinen ligger vackert beläget mitt inne i Mittlandsskogen, som brukar omnämnas som Nordens största sammanhängande lövskogsområde söder om fjällkedjan! Vi dukar upp till eftermiddagskaffe ute i det fria, mitt inne i den märkliga fornborgen med sina 95 husgrunder och nio portar. Efter att Ludvig och Jonathan berättat om fornborgen följer vi Pav i hasorna och letar bland annat upp orkidéerna flugblomster, krutbrännare, johannesnycklar och vit svärdslilja. 


    Ismantorps fornborg. 

    Färden går nu hemåt via östra Öland. Vi passerar Himmelsberga hembygdsmuseum/radby och Lerkaka kvarnrad. Åter på Bo Pensionat vid ca kl. 17:00.

    Klockan 19:30 intar vi pensionatsbuffén på Bo Pensionat. 

  • Dag 3. Lördag 1 juni.: Södra Öland, Ottenby och Stora Alvaret.

    Kl. 07:00 – 08:20 Frukost.

    Avfärd med bussen kl. 08:30. Dagens första stopp blir längs vägen söderut vid bronsåldersröset Mysinge hög. Här får vi veta mer om Ölands första bönder, om skrönan kring kung Mysing, om Sånger från andra våningen, öländsk stenindusti och därtill kan vi njuta av Ölands bästa utsikt över Stora Alvaret!

    Vi passerar ännu en fornborg vid Bårby och en stund senare gör vi dagens andra stopp vid Gettlinge gravfält. Här på landborgskrönet möter vi ett av Ölands största gravfält. Det två kilometer långa gravfältet består av drygt 130 gravar från främst järnålder. Vi får bland annat se domarringar, skeppssättningar och några höga, resta kalkstensflisor.

    Vi passerar ruinerna av Södra bruket, ett gammalt alunbruk, och anländer sen till nästa stopp vid Albrunna rastplats för en fika. Intill rastplatsen finns den så kallade Albrunnastenen, en del av en skeppsättning som Ludvig varit med och undersökt och Jonathan illustrerat skylten till! Här finns möjlighet till toalettbesök innan vi fortsätter söderut.


    Albrunnastenen.

    Vi passerar Ottenby kungsgård innan vi svänger ned mot Ölands södra udde. Vi rör oss nu i landets mest välbesökta fågelmarker, och väl nere vid parkeringen inleder vi med att titta på det flyttfågelmuseum från 1961 (numera utställningslokal) som arkitekt Jan Gezelius ritat och lyssnar på Pav som kommer berätta om historia och verksamheten vid Ottenby fågelstation, som varit igång sen 1946. Därefter finns chans till toalettbesök och att på egen hand utforska området. Varför inte besöka Ottenby naturum eller den naturbutik som finns här söder om fågelstationen? Vill någon ta sig upp de 42 meterna i Långe Jan, Sveriges högsta fyr från år 1785, så är även det möjligt. Biljett köpes på Ottenby naturum. De som istället vill veta mer om S.t Johannes kapellruin, sillgroparna intill fikaborden, eller kanske i tubkikare detaljstudera de sälar och fåglar som går att se vid Ölands södra udde – ja, ni håller ihop med reseledarna!

    Kl 12.30 intar vi lunch på restaurang Fågel Blå vid foten av fyren och granne med Ottenby naturrum. Missa inte tiden!

    Efter lunch blir det färd norrut, men nu på östra sidan. Ute på Stora Alvaret besöker vi Eketorps fornborg. Eketorp började uppföras under järnåldern runt år 300 e.Kr, men skulle sen i två omgångar byggas ut.

    Först på 1220-talet övergavs borgen slutligen. Mellan åren 1964 och 1974 undersöktes borgen arkeologiskt, varefter borgen rekonstruerades så som den då antogs kunnat ha sett ut. 1984 invigdes också ett museum i den återuppbyggda borgen. Vi parkerar så nära vi kan, men har dock inte tid att gå in i borgen. Däremot är det möjligt med toabesök och en titt in i museibutiken för de som önskar.


    Eketorps fornborg.

    Förden fortsätter norrut genom oskiftade radbyar och det småskaliga jordbrukslandskap som gjort att hela södra Öland kan titulera sig kulturvärldsarv. År 2000 togs området upp på UNESCO:s världsarvslista, och det är alltså snarare landskapsstrukturen och dess nutida och historiska användning snarare än alvaret och dess natur som gett området denna status.

    Nästa stopp är omskrivna Sandby borg, knappt 50 meter från stranden. Här fikar vi och här finns även en toalett. Sandby borgs placering i direkt anslutning till havet gör den olik alla övriga fornborgar på Öland. Men framför allt är det de utgrävningar som Kalmar läns museum genomförde här åren 2011–2018 som placerat fornborgen på världskartan. Utgrävningarna avslöjade en dittills okänd massaker där borgens invånare slagits ihjäl och lämnats där de föll. Materialet är unikt eftersom borgen innehåller två frusna ögonblick: dels själva brottsplatsen där kropparna lämnats som de föll, och dels den vardag som lämnades kvar. Ludvig var med och genomförde länsmuseets utgrävningar så en bättre ciceron här kan vi inte få!


    Sandby borg.

    Dagens sista stopp gör vi sen när vi passerar Stora Alvaret. De som vill veta mer om naturen här följer med Pav på en promenad ut mot Möckelmossen i denna världsunika stäppmiljö.

    Vi fortsätter den korta sträckan tillbaka till Bo Pensionat. Klockan 19.30 samlas vi i matsalen för umgänge och vår sista gemensamma middag.

  • Dag 4. Söndag 2 juni.: Kvarnkungen, Gråborg och Kalmar slott.

    Kl. 07:00 – 09:00 Frukost och därefter utcheckning.

    Kl. 09:20 Avresa med bussen. Vi tar oss norrut och första stopp blir vid Kvarnkungen, Skandinaviens största stubbkvarn. Stubbkvarn är den vanligaste typen av väderkvarn på Öland där hela kvarnhuset vrids på "stubben" för att ställas in rakt mot vinden.


    Kvarnkungen.

    Nästa stopp blir vid radbyn Borgs by. Här ligger inte bara en liten gårdsbutik. Det som lockar folk hit är också ruinen av medeltida S:t Knuts kapell och förstås Gråborg  – Ölands största fornborg. Idag förvaltas området av Kungliga vitterhets-, historie- och antikvitetsakademin. Detta gör inte bara att gården och omgivningarna underhålls på ett förtjänstfullt sätt, utan också att det ålderdomliga odlingslandskapet med bland annat blomsterrika ängsmarker sköts på gammalt vis, och uppvisar en imponerande artrikedom. Vi gör en kort avstickare in i detta område.


    S:t Knuts kapell.

    Här säger Pav hej då till gruppen och bussen lämnar sedan Öland för lunch och guidat besök med lunch på Kalmar slott. Slottet är mycket vackert beläget vid Slottsfjärden, där det medeltida Kalmars hamn låg. Det har spelat en viktig roll i Sveriges historia, alltsedan staden började uppföras på 1100-talet.


    Kalmar slott.

    Efter guidningen tar bussen oss till Kalmar centralstation i god tid till tågavgången mot Stockholm (kl. 15:00 med ankomst Stockholms central 19:00).

  • Ciceroner.: Jonathan Lindström, Ludvig Papmehl-Dufay och Pav Johnsson.


    Jonathan Lindström är en arkeolog och författare. Han skriver främst faktaböcker för både vuxna och barn om naturvetenskap, arkeologi, historia och medverkar regelbundet i radio och tv. Han har bland annat tilldelats Hertig Karls pris, Carl von Linné-plaketten och utsetts till årets folkbildare. Jonathan intresserar sig specifikt för Ölands historia. Foto: Lina Eidenberg Adamo.


    Ludvig Papmehl-Dufay är arkeolog och arbetar som lektor på Linnéuniversitetet i Kalmar. Hans forskning har ett starkt geografiskt fokus på Öland, där han fördjupat sig såväl i yngre stenålderns keramikhantverk som järnålderns borgar och bebyggelse. Under åren 2007–2019 arbetade han som arkeolog på Kalmar läns museum, där han bland annat var djupt involverad i utgrävningarna i Sandby borg.


    Pav Johnsson är biolog, folkhögskolelärare, naturguide och författare. Han blev utnämnd till Årets ölänning 2019 och medverkar regelbundet i P4 Kalmar där han svarat på lyssnares naturfrågor. Han har även deltagit i ”Mitt i naturen”, ”Naturmorgon” i P1 och skrivit två uppskattade böcker om Ölands natur.

Tillval

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
30/5Öland – Forntidens spår och blommande orkidéer 30 maj – 2 juni 2024Mer än 814 750:-Boka
Kontakta oss
Adress:
Mejt Resor
Myskjalundsvägen  26
762 98 Edsbro