Skip to main content

Fjällens blomsterprakt 7 – 12 juli 2024

När fjällens blomsterprakt är som rikast arrangerar vi en resa till Funäsfjällen. Under fem nätter bor vi med helpension på klassiska Fjällnäs högfjällshotell. På dagarna tar biologen Per Bengtson med oss på naturvandringar, där vi möter fjällets blomsterprakt och vidder. Det blir vandringar längs intressanta leder till platser med rik flora och geologi, som det kalkrika blomsterfjället Hamra och Flatsruets vidder mot Helagsmassivet. Allt med den dramatiska fjällvärlden som fond. Området är också viktigt för rennäringen och vi får möjlighet att lära oss mer om den samiska kulturen som präglat området. Vi genomför vandringar till några av Pers favoritplatser. En av dagarna besöker vi orkidéparadiset Sølendet i Norge, ett slåtterpräglat kulturlandskap är 13 orkidéarter påträffats i de kalkrika myrmarkerna. Vi kan besöka området torrskodda tack vare en spångad vandringsled. Det ges även gott om tid att njuta av pensionatliv på Fjällnäs, som i drygt 100 år varit en mötesplats för kulturpersonligheter. Här finns också en högklassig samling av samtidskonst som ägarfamiljen Bertmar har. På eftermiddagarna finns möjlighet att koppla av i den fina spa-anläggningen Mii Gullo Spa och umgås i de många sällskapsrummen. På kvällarna får vi njuta av menyer baserade på lokala råvaror. Fjällvandringarna är 6–10 km och planerade för normalpigga seniorer. Reseprogrammet är preliminärt och anpassas efter väder och andra förutsättningar.

Pris: 19 975 SEK del i premium dubbelrum. 20 975 SEK (icke prenumerant).
Tillval:
Enkelboende i standardrum 575 SEK.
Enkelboende i premiumrum 1 550 SEK.

Avdrag för egen transport 1 260 SEK.

Bokning: bokning@mejtresor.se eller 0706-76 96 26.
VID BOKNING ANGE: NAMN, ADRESS, POSTNUMMER, FÖDELSEDATUM OCH MOBILTELEFONNUMMER.

Allt detta ingår:
- Buss Härjedalingen Cityterminalen (Stockholm) - Fjällnäs t & r.
- Fem nätter med helpension på Fjällnäs högfjällshotell (kostnad för vin/öl tillkommer).
- Fyra luncher.
- Fri tillgång till Mii Gullo Spa.
- Fyra vandringar med biologen Per Bengtson och en medföljande guide.
- Hyrd buss i samband med utflykter.

Fritextsökning

Dagsprogram

  • Dag 1. Söndag 7 juli.: Ankomst till Fjällnäs.

    Kl. 12:15 - 12:30 Representant från Mejt Resor möter och prickar av resenärer innan avresan.
    Kl. 12:45 (prel tid) Avgång med Härjedalingen buss från Cityterminalen, Stockholm.
    Kl. 21:50 (ca) Ankomst Fjällnäs högfjällshotell, där ciceron Per Bengtson möter. Kvällssupé innan vi lägger oss.


    Fjällnäs högfjällshotell med milsvid utsikt över det vackra fjällandskapet. 

  • Dag 2. Måndag 8 juli.: Hamrafjället i full blom.

    Kl. 07:00 – 09:00 Frukost.
    Kl. 09:15 Vi inleder med en gruppresentation under ledning av vår ciceron Per Bengtson som hälsar alla välkomna och berättar om dagens utfärd. 
    Kl. 10:00 Avfärd mot Hamrafjället.
    Vi besöker det kalkrika Hamrafjället, som är Härjedalens växtrikaste fjäll, där över 290 växtarter noterats. Vi vandrar i ett landskap som bär spår efter människor sedan bronsåldern. I sluttningarna träffar vi på en del av de fjällväxter som gjort området så omtalat bland botanister.


    Slåtterblomma. 

    Vi äter medhavd lunchmatsäck vid Småhamrarna och vandrar längs sluttningen under Hamrafjällets brant. Här är fågellivet rikt. Vi går vidare ner i de betade fäbodmarkerna genom Hamra naturreservat där vi möter nordisk stormhatt och smörboll längs stigen (sammanlagt ca 8 km vandring, 200 m stigning).


    Smörboll.

    Ca kl. 16:00 Åter till Fjällnäs.
    Vid återkomsten till pensionatet serveras eftermiddagskaffe och möjlighet till avkoppling i Fjällnäs Mii Gullo Spa eller på terrassen med utsikt över sjön Malmagen.


    Sjön Malmlagen som ligger intill Fjällnäs. 

    Kl. 18:00 Aula Capella. Vi bjuds på en välkomstdrink, sedan hälsar hotellets ägare, familjen Bertmar alla välkomna och berättar kort om Fjällnäs. Per presenterar veckans program och berättar om regionens natur och kultur.


    Aula Capella på Fjällnäs. 

    Kl. 19:00 Gemensam trerätters middag.


    Vi äter middag i hotellets trevliga restaurang. 

  • Dag 3. Tisdag 9 juli.: Flatruet och Torkilstöten med vyer mot Helags.

    Kl. 07:00 – 09.00 Frukost.
    Kl. 08:00 Avresa mot Flatruet och Ljungdalen.
    Flatruetvägen är landets högst belägna allmänna väg, med fantastiska vyer åt alla håll. Vi gör ett stopp på högsta punkten vid Falkvålen. Vi åker vidare mot Ljungdalen där vi börjar vår vandring. Vi vandrar mot Torkilstötens topp. Vi möter en prunkande flora längs stigen. Vandringen fortsätter över kalfjället till där vi tar lunchpaus med fin utsikt mot Helags.


    Utsikt över Helagsmassivet.

    Därefter vandrar vi ner mot fäboden Kesuvallen där vi får ta del av det aktiva fäbodbruket med getter, som skapat fina kulturmarker. Sedan vandrar vi mot Ljungdalen där vår buss möter upp. Vi tar eftermiddagsfika vid en fin plats.


    Kesuvallen. Isvedel till höger.

    På vägen tillbaka kan vi eventuellt göra en avstickare till Hästafallet, där vi hittar rosenrot och gullbräcka. Det är också en fin plats att bada fötterna om vädret är varmt. (Eller duscha i vattenfattet för den som är djärv). Sammanlagt 9 km vandring, 150 m stigning.


    Hästafallet.

    17:00 Åter till Fjällnäs.
    19:00 Gemensam trerätters middag.

  • Dag 4. Onsdag 10 juli.: Sølendets slåttermarker i Norge.

    Kl. 07:00 – 08:30 Frukost.
    Kl. 08:45 Avfärd mot Sølendet i Norge.
    Landskapet förändras när vi passerar den norska gränsen. Här är markerna präglade av aktivt lantbruk. Dagens mål är Sølendet, ett naturreservat vid Brekken i Norge. Det är ett av grannlandets största områden med rikmyr, med över 50 källor med kalkrikt grundvatten. Här är slåttern en förutsättning för blomsterprakten. Hävden av markerna har pågått i flera hundra år, och fortsätter än idag, för att gynna floran. Den kalkrika jordmånen har skapat myrmarker som är ett orkidéparadis där tretton orkidéarter påträffats. Många av dem kommer vi kunna njuta av på vandringen genom de blomstrande myrmarkerna, mestadels torrskodda på spänger. Vi äter medhavd matsäck vid en porlande bäck (sammanlagt ca 5 km vandring, 100 m stigning).


    Gullspira (till vänster).

    Ca kl. 15:00 Åter till Fjällnäs där eftermiddagskaffe serveras.
    Kl. 16:00 Besök av representant från Ruvhten Sijte.
    Kl. 19:30 Gemensam trerätters middag.

  • Dag 5. Torsdag 11 juli.: Stormittåkläppen.

    Kl. 07:00 – 08:30 Frukost.
    Kl. 08:45 Avfärd mot Stormittåkläppen.
    När vi passerar Bruksvallarna tar vi fjällvägen över Trappåsen genom den glesa björkskogen och kommer ner i Mittådalens fäbodlandskap. Vi börjar vandringen vid Storkläppvallen, en av de finaste fäbodarna. Stigen uppför sluttningen går mot Stormittåkläppens imponerande topp som höjer sig högt över oss. Vi gör stopp längs vägen för att titta på den fina blomsterprakten här, där bland annat den djupblå fjällgentianan växer. Landskapet öppnar sig mot Stor-Axhögen och Anåfjället. Här kan vi dela gruppen så att den som vill fortsätter upp till fjällets topp, en stigning på totalt fyra hundra meter. För den som tycker det är lagom med hundra meters stigning tar vi en lugnare avstickare ner mot dalen – också en mycket fin tur.


    Mittåkläppen där vi bl a kan se Fjallgentiana (mitten och höger).

    Ca kl. 16:00 Åter till Fjällnäs. Njut av den fina miljön kring Fjällnäs högfjällshotell.

    Kl. 19:00 Trerätters avslutningsmiddag.

  • Dag 6. Fredag 12 juli.: Avresa.

    Kl. 05:15 – 06:15 Frukost.
    Kl. 06:30 Avresa med Härjedalingen. (Preliminär tid).
    Kl. 14:50 Ankomst Cityterminalen Stockholm.

  • Ciceron.: Per Bengtson.

    Per Bengtson är biolog och professionell naturvägledare. Han är en uppskattad guide med lång erfarenhet av att upptäcka naturen tillsammans med grupper. Han är passionerat förtjust i fjällfloran med dess mångformighet och fantastiska artrikedom, men också av att förstå hur allt hänger ihop, där berggrunden, klimatet, flora, fauna och människans påverkan samspelar. När han inte upptäcker fjället eller skogar, så är han också förtjust i konst, kultur och slöjd. Han har ett stort engagemang för natur- och miljöfrågor. Tidigare har han arbetat som biolog på Naturskyddsföreningen. Nu arbetar han på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, med att utbilda naturguider och att utveckla naturvägledning i Sverige. Kanske har du sett honom i någon morgonsoffa i TV?

  • Utrustning.

    Regnkläder och stövlar eller kängor som tål vatten. Keps eller solhatt, solglasögon. Varm tröja, handskar och underställ. Turryggsäck och sittunderlag. Vattenflaska, termos, lunchbox. Gärna kikare. Myggmedel och mygghatt rekommenderas. Vandringsstavar kan vara en god hjälp. Badkläder.