Öland 2023

Brudsporre. Foto Pav Johnsson.

Orkidéresa till Öland

En specialresa för Vi-tidningens
reseklubb


2-4 juni 2023



Följ med på en färgsprakande naturresa till orkidéernas och fåglarnas Öland. Vi reser när i försommarens vackraste tid. Vår ciceron blir Pav Johnsson, biolog, författare, som 2019 blev utsedd till Årets ölänning för sitt smittande engagemang att föra ut kunskap om öns flora och fauna. Öland, känd för sitt unga kalkberggrund som gör landskapet här så speciellt. Det är den som gör horisontlinjen så flack, och det är kalken som skapar förutsättningar för den unika floran och inte minst gör miljön här så exceptionellt gynnsam för orkidéer. Samma dag som Linné landsteg ön en dag på senvåren 1741 skrev han att "Ölands strand hade vi knappt rört, förrän vi märkte detta land var helt annorledes än de andra Sveriges provinser".  På Öland finns nästan två tredjedelar av landets orkidéarter och tidpunkten för resan är vald så att vi ska ha en chans att se så många arter som möjligt i blom. Vi kommer att få se en ansenlig del av öns arter, men det blir långt mer än så. Detta är inte bara den bästa tiden att uppleva Ölands orkidéprakt på, utan också fågelsången, insektsfaunan och de världsunika alvarmiljöernas blomning. Så möten med så skiftande växter och djur som ölandssolvända, alvarmalört, långbensgroda och halsbandsflugsnappare kan vi vänta oss!


Reseprogram


Dag 1. Fredag 2 juni. 

Start för resan blir Kalmar centralstation kl. 16.00 där en buss hämtar upp oss. Den tar oss över bron och norrut tills vi når Halltorps hage där vi torde kunna hitta Sankte Pers nycklar som resans första orkidé.


Annars är naturreservatet främst känt för sina unika rester av de skogsbetesmarker med glest stående gamla ekar som en gång i tiden var mycket vanliga på Öland, men som nu i stort sett är borta. Miljön är något av ett eldorado för lavar, svampar och insekter. Här har bland annat den större ekbocken sin enda kvarvarande naturliga förekomst i landet och det finns också vissa chanser att se ekoxe – Europas största skalbagge! Området är hemvist för fler rödlistade arter än någon annan plats i landet.


Efter denna rivstart tar vi oss till vårt hotell, Ekerum Resort, alldeles i närheten.


När vi avätit en trerätters middag presenterar Pav med bilder på helgens program, samt några av alla de djur, växter och platser vi kommer att möta.


Dag 2. Lördag 3 juni.

Efter frukost gör vi en promenad till de västra delarna av Halltorps hage naturreservat, där vi njuter av fågelsången. Chans att se halsbandsflugsnappare och med lite tur guckusko, på en av öns bara två växtplatser. Efter detta tar vi en fika innan bussen tar oss vidare till Ismantorp, vackert belägen mitt inne i Mittlandsskogen, som brukar omnämnas som Nordens största sammanhängande lövskogsområde söder om fjällkedjan!


Här letar vi bland annat upp flugblomster, krutbrännare, nästrot och vit svärdslilja, innan det blir dags för lunch på trevliga Kackelstugan, som vid sidan av den goda maten har en egen bryggeriverksamhet. På eftermiddagen går färden söderut till byn Stenåsa för en fika och besök på Naturbokhandeln innan dagen avslutas vid Möckelmossen. Här ger vi oss ut på en kort promenad för att bekanta oss med alvaret – en världsunik naturmiljö, som bara finns på Öland och Gotland samt på ett antal mindre områden i Västergötland, längs Estlands kust samt vid de stora sjöarna i Nordamerika!


Gemensam trerätters middag på Ekerum.


Dag 3. Söndag 4 juni.

Denna resans sista heldag beger vi oss efter frukost av söderut med forskningsstationen Station Linné som första stopp. Här vi får en presentation av stationschef Dave Karlsson om hur insekts- och orkidéforskning satt Öland på världskartan och därefter blir det fika i forskningsstationens trädgård.


Sedan tar vi en promenad ut till kanten av alvaret för att komplettera vår orkidélista.


Lunch blir på populära Arontorps kroppkakor, naturligtvis måste vi få chansen att uppleva den mest öländska av alla maträtter, och därtill av bästa sort!


Dagen avslutas sedan med ett besök vid Gråborg  – Ölands största fornborg. På väg till borgen passerar vi också ruinerna av S:t Knuts kapell och Borgs by. Den senare är en liten radby, vars omgivningar idag förvaltas av Kungliga vitterhetsakademin. Här brukas de fina hässlena och ängsmarkerna runt byn på gammalt vis, vilket gör att orkidéerna och ängsfloran har fått en fristad. Vi kommer bland annat möta exklusiva orkidéer som brudsporre, johannesnycklar, vax- och blodnycklar, innan det blir dags för avfärd mot Kalmar där resan avslutas vid centralstationen senast kl 16.00.


Resefakta

Pris SEK för Vi-prenumeranter 8 850 SEK (9 850 SEK för icke prenumeranter). I priset ingår: två nätter i dubbelrum på Ekerum resort, två trerätters middagar, två luncher, för- och eftermiddagskaffe, alla lokala transporter och inträden på Öland, Pav Johnsson som guide och färdledare under hela resan.


Enkelrumstillägg: 1250 SEK.


Tillkommer: Buss- eller tågresa till och från Kalmar som sker på egen bekostnad.


Avbokningsregler:

Fri avbokning till anmälningsavgift är erlagd. Slutbetalning fem veckor innan avresa. Ingen återbetalning efter erlagd slutbetalning. Vid sjukdom utfärdas en avbokningsbekräftelse som tillsammans med läkarintyg kan skickas till resenärens hemförsäkringsbolag. Vi ber samtliga resenärer se över sitt avboknings- och reseskydd i sin hemförsäkring innan resan. Vi vill att samtliga resenärer har aktuell vaccinering mot covid 19.


BOKA DIN RESA HÄR


SKICKA DINA ÖVRIGA FRÅGOR HÄR


Eller kontakta Ola Olsson direkt på 0704-220174.


Mejt Resor AB är medlem i SRF (Svenska Resebyråföreningen) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.


Vår ciceron, biologen och författaren Pav Johnsson, vald till årets ölänning 2019.

Krutbrännare. Foto Pav Johnsson

Kalkstensmur på Stora Alvaret. Foto Pav Johnsson

Borgs by. Foto. Pav Johnsson

Kustvägen.

Gråborg. Foto Pav Johnsson.